Hoe gebruik ik de cloud voor het back-uppen van mijn foto’s en video’s?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Inhoud: In dit artikel hebben we het over de cloud . De mogelijkheid om online je gegevens te bewaren. Wat zijn de voordelen? En hoe weet je welke dienst het meest geschikt is voor jou?

Photo by Kaique Rocha from Pexels

Foto’s backuppen en organiseren was in de analoge tijdperk duidelijk, maar ook omslachtig. Je bracht een filmrolletje binnen bij de plaatselijke krantenwinkel en een paar dagen later kon je de foto’s ophalen en ze plakken in een album, die je dan deelde met je familie en vrienden als ze langskwamen. (Wilt de fotodief mijn missende foto’s terugbrengen, aub?!)

Tegenwoordig trekken wij de meeste foto’s met onze smartphone, maar soms gebeuren er ongevallen waardoor je je herinneringen kwijtspeelt. En dat doet pijn. Maar er is een heel handige oplossing beschikbaar, genaamd de cloud. 


Wat is de cloud?

Als je iets in de cloud (Engels voor wolk) hebt staan, dan bevinden je bestanden, dat kunnen foto’s, documenten of video’s zijn, ergens op een server beveiligd met een wachtwoord.

De meeste denken aan diensten zoals iCloud of dropbox. Maar je kunt ook je eigen Cloud creëren met een speciale hardeschijf die verbonden is met je thuisnetwerk.


Waarom praat iedereen over de cloud en wat is er zo handig aan? 

Eerst en vooral: Je moet niets meesleuren! Geen externe harde schijven, of USB-sleutels (die je constant kwijtspeelt). Het enige wat je nodig hebt is toegang tot het internet, en hop daar zijn je gegevens! 

Persoonlijk vind ik het grootste voordeel dat ik er (meestal) van op ieder toestel aankan! Dus mijn foto’s die ik getrokken heb mijn iPhone kan ik via iCloud gemakkelijk bekijken met mijn windows computer. Maar ook mijn familie heeft toegang tot de foto’s die ik getrokken heb tijdens onze laatste samenkomst. Iedereen heeft zijn eigen kopie, geen verdwenen foto’s meer!

De snelle opkomst van de cloud hebben we voornamelijk te danken aan de rompslomp die wij hebben meegemaakt met externe harde schijven.
Ze waren traag, beperkt in opslagruimte en hebben in de loop der jaren verschillende verbindingen gekend, waardoor je thuis meerdere harde schijven had liggen met hun adapters en kabeltjes… 

Als je geabonneerd bent bij een clouddienst, dan moet je enkel je abonnement upgraden om meer opslagruimte te ontvangen. En meestal is het crossplatform (dat wil zeggen dat je het zowel kan gebruiken met je iPhone, Android telefoon van je kinderen, op je tv-thuis,…)


De nadelen aan backuppen van je foto’s via de cloud

Langs de andere kant heb je een internetverbinding nodig om je te verbinden met de cloud. Dus als je op vakantie bent en er is geen wi-fi beschikbaar, dan worden je foto’s niet onmiddellijk opgeslaan. En roaming kosten buiten de EU kunnen heel hoog oplopen. 
Maar ook het verbinden, downloaden en uploaden van je bestanden vreet aan je internetabonnement. Dus hou daar rekening mee! 
Ook al zijn je gegevens beveiligd met een wachtwoord, niet iedereen wil zomaar zijn foto’s door een bedrijf laten bewaren. Dus zorg bij de keuze van je clouddienst dat je nog steeds gemakkelijk de foto’s kunt downloaden en dan op een USB stick of een externe harde schijf plaatst voor de zekerheid.  


Wat moet je onthouden over de cloud? 

Pluspunten:
+ Opslagruimte is gemakkelijk uitbreidbaar
+ Geen gesleur met harde schijven of gedoe met kabels
+ Te gebruiken over verschillende platformen en merken.
+ Nihil kans op een systeemcrash

Minpunten:
– Toegang nodig tot het internet om te backuppen
– Fysiek niet meer in je bezit


3 cloud-diensten om je foto’s online te backuppen:

iCloud (Apple)

5 GB gratis  – 50 GB: EUR 0,99 – 200 GB: EUR 2,99 – 2 TB: EUR 9,99
Voornamelijk gebruikt door iPhone gebruikers. Kan ook je volledige telefoon backuppen. Geen Apple computer? Geen probleem! Je kunt via een webbrowser steeds de foto’s bekijken. Al moet ik eerlijk zijn, de opties worden sterk gelimiteerd.

Perfect voor foto liefhebbers! Als je een Apple computer hebt, tenminste. De software (foto’s) herkent gezichten, plaatsen en zelfs dieren! Je kunt slimme mappen zodat je foto’s automatisch geordend worden.
Ik vind het heel fijn en gemakkelijk werken met iCloud en de App foto’s op macOS.

Drive (Google) 

15 GB gratis bij opslag van je video’s en foto’s originele kwaliteit. Ongelimiteerd opslagruimte als je de foto’s  en video’s opslaat in hoge kwaliteit. (gelimiteerd tot 1080p video’s en 16 MP foto’s, wat dik oké is als een 2e backup oplossing) 
Dit artikel is trouwens geschreven in begin 2019, dus belangrijk om te noteren, dat in de Verenigde Staten,Google Drive ondertussen is vervangen door Google One. Wat een betere versie en goedkopere versie is van Google Drive) België volgt hopelijk snel! 

OneDrive (Microsoft)

5Gb gratis, maar 1 TB (!) gratis  bij een Office 365 abonnement. Is voornamelijk een aanrader als je enkel een pure back-up wilt en voor de rest er niets mee gaat doen. Goede prijs voor hetgeen wat je terugkrijgt!

Andere mogelijkheden

Dropbox: Ik weet niet waarom mensen dit nog steeds gebruiken. Zo handig vind ik het niet, en het is duur. 1TB for 9,99 euro/maand. Persoonlijk, geen fan, maar probeer het gerust zelf uit!

Goed om te weten: Je kunt je foto’s vanuit je computer digitaal opsturen naar een dienst die ze dan af print en ze je thuis komt brengen. (zoek maar op google naar: foto’s afdrukken thuislevering)Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Wij lanceren onze nieuwsbrief binnenkort!